december 10

Help, Mijn paard loopt in Schweinepass!

0  comments

Mijn paard is zo stijf als een plank!

Heb jij een paard wat van stap tot galop lateraal/ in pace/in schweinepass laat zien?

Ondanks dat jij gehoord hebt dat vele gangenpaarden heel flexibel zijn, heb jij juist een heel erg stijf paard. Dit is voor mij een logisch gevolg van veel paarden die vanaf veulen af aan 'los in hun lijf' zitten. Veel paarden hebben zich aangeleerd om zich dan met veel spanning in hun lijf om vervolgens zich zelf als het waren 'op te pakken'
Dan vallen ze minder uit de bocht of kunnen lekker hard en stabiel sprinten in pace/telgang. Hierdoor worden de nodige spieren kort. Met als gevolg dat ze hun balans op een bepaalde manier zo hoog houden (dit is óók in draf te zien, enkele kiezen namelijk voor draf ipv telgang) dat ze heel erg stijf worden. 

Vaak als het je opvalt dat jouw paard een hele hoge hoofd/ halshouding heeft, weinig soeplesse in het lijf heeft én als het ware 'op tenen lopen' dan kan het goed zijn dat jij jouw paard mag gaan leren om hier anders mee om te gaan. Het vertrouwen te gaan geven dat het oké is om te veranderen. Nog beter; om te laten ervaren dat een andere manier veel fijner is!

Heeft jouw paard de grootste moeite met; 

  • voltes
  • ontspanning
  • lage houding
  • verzameling
  • aanleuning

én is hij/zij heel stijf?
Mogelijk laat jou gangenpaard alleen maar telgang (soms zelfs van stap tot aan galop, alles lateraal) of juist alleen draf zien, Laat geen pas, viertakt zien maar heeft het bijv als veulen wel gekund. Let vooral op hoge houding en het stijve houdende lichaam in draf/telgang. 


Dan mag jij aan de slag en je training hier in aanpassen. Er is al heel veel te winnen via grondwerk. Toch zal je uiteindelijk ook, al rijdend veel mogen gaan trainen om het te verbeteren.

Als je dit weet, kun je er ook wat aan doen!

Mijn tip voor jou:
Richt je voornamelijk op het soepel maken van jouw paard. Stap 1 is zorgen dat alle lichamelijke blokkades opgespoord worden, Denk hierbij aan een osteopaat, chiropractor ect. Ook het nakijken van gebit en hoeven zijn belangrijk. Last but not least. Is je tuig goed? Hoofdstel/ zadel. Is dit aangemeten en ligt dit echt goed? Dit zijn belangrijke punten VÓÓR je jullie training begint.

Als dit is afgevinkt/nagekeken ga je zorgen voor gymnastiseren.

Leren om een correcte Lengtebuiging te lopen is stap 1 in gymnastiseren. Daarna hebben vele baat bij het lopen van kleine en grote voltes, S en 8en.
Als dit echt goed gaat, zou je verdere dressuurmatige oefeningen kunnen gaan oppakken denk aan wending om de voorhand/achterhand, wijken ect. Zorg voor ontspanning in het lijf.
Het is hierbij 'goed' als ze een gangsalade en/of onbalans laten zien in de periode van verandering. Van een stijve houding naar een souplesse is een transformatie nodig. Dit gebeurd daarom ook automatisch als je werkt aan souplesse. Vanaf dat punt kan er namelijk verbetering ontstaan.

Doe alles in rust maar daag je paard uit. Hou het leuk en speels waar kan. Hou de oefeningen klein. Liever vaker & kort dan, weinig & lang. 
Het beste is om laterale/stijve paarden in eerste instantie in de rijbak te trainen. 

Kun je hulp gebruiken? Ik bied 2 trajecten aan voor je, die hier op aansluiten. Een andere hulpvraag is ook mogelijk bij de trajecten die hieronder beschreven staan.
Mastering Gaits is een 1 -1 traject voor 3 maanden waarbij jij zelf aan de slag gaat met mij aan je zijde zodat je alles leert om je eigen paard op te leiden.
Training the Gaits is een traject waarbij ik je paard train bij mij op mijn locatie. Dit is inclusief begeleiding voor jou tijdens het traject. Zo kan jij  thuis gewoon verder aan de gang om heerlijke ritten te maken.
Wil je graag een gratis en vrijblijvend inspiratiegesprek met mij over de mogelijkheden? Dat kan!


Tags

2takt, lateraal, pace, schweinepass, telgang


You may also like

Lichtvoetigheid

Lichtvoetigheid
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350