Adventskalender 30 december
Geschiedenis
Vroeger waren alle paarden gangenpaarden?
Ik kreeg in de afgelopen maand mooie reacties, waaronder van Gerda, die opmerkte dat vroeger alle paarden extra gangen hadden. Hoewel ik nog niet alle e-mails heb kunnen lezen en beantwoorden, leek het me leuk om dit punt meteen in deze dag te verwerken.
Daarnaast gaf Wendy aan dat ze graag meer wilde weten over de Vikingen en hun mythologieën. Beide onderwerpen vereisen veel verdieping, zo heb ik gemerkt.
Machteld van Dierdonck heeft bijvoorbeeld veel uitgebreider onderzoek gedaan naar de oorsprong en ontwikkeling van paarden dan ik ooit zal doen. Daarom laat ik dat graag aan haar over en deel ik een paar artikelen met je.
Het klinkt aannemelijk dat vroeger veel, of zelfs alle, paarden extra gangen hadden, zeker als je kijkt naar de grote verscheidenheid aan paardenrassen wereldwijd. Natuurlijk zijn veel paarden in de loop der tijd naar andere landen gebracht, wat die diversiteit verder heeft vergroot.
Machteld vertelt in Bit & Cap:
Hoe zit dat: Waar komt ons huidige paard vandaan?
Het dier waar het om gaat in het bovenste artikel staat hier beschreven.
Hoe zit dat: Waarom hebben bepaalde rassen een extra gang?
Het IJslandse ras stamt af van paarden die door de Vikingen rond 900 na Christus naar IJsland werden gebracht vanuit Scandinavië en mogelijk vanuit de Britse Eilanden. Door natuurlijke selectie en aanpassing aan het ruige, vulkanische landschap van IJsland ontwikkelde zich een robuust ras.
In 982 na Christus besloot het Alþing, het IJslandse parlement, de import van paarden te verbieden. Deze maatregel zorgde ervoor dat het ras gedurende meer dan duizend jaar vrij bleef van invloeden van buitenaf. Dit verbod geldt nog steeds: paarden die IJsland verlaten, mogen niet terugkeren. Hierdoor is het IJslandse paard zuiver gebleven en heeft het zich volledig kunnen aanpassen aan de specifieke omstandigheden van het eiland.
Het IJslandse paard is een directe afstammeling van het Europese oerpaard, Equus stenonsis, en het huidige ras is het resultaat van eeuwenlange selectieve fokkerij. De eerste officiële fokverenigingen ontstonden in 1904, en in 1923 werd het officiële stamboek opgericht.
In de Noorse mythologie speelden paarden een belangrijke rol als symbolen van kracht, snelheid en status. Een van de meest iconische mythische paarden is Sleipnir, het achtbenige paard van Odin. Sleipnir, verwekt door de god Loki in de gedaante van een merrie, werd geroemd om zijn ongeëvenaarde snelheid en vermogen om tussen de verschillende werelden van de mythologie te reizen. Hij werd gezien als het beste paard, zowel onder goden als mensen.
Een ander bekend paard in de Noorse verhalen is Gullfaxi, het paard van de reus Hrungnir. De naam betekent ‘gouden manen’, en het paard stond bekend om zijn uitzonderlijke snelheid. Na de dood van Hrungnir schonk Thor Gullfaxi aan zijn zoon Magni.
Hoewel er geen specifieke mythologische verhalen over het IJslandse paard bestaan, werden paarden in de Vikingcultuur gezien als een teken van status en vruchtbaarheid.
Deze mythologieën behoeven meer aandacht. Dat lukt me helaas niet. Toch de moeite om er wel wat informatie over op te zoeken en te vinden. Er zitten diverse links verwerkt in de teksten om meer informatie tot je te kunnen nemen.