Adventskalender 28 december

MYTH [BUSTED]  
"Draven verpest de Viertakt van mijn paard"

“Soms, zou ik best met mijn gangenpaarden willen draven tijdens een buitenrit. Ik heb mijn paard eerder in de wei zien draven, dus ik weet dat hij het kan. Alleen ik heb gehoord dat, als je je gangenpaard laat draven, het zijn gangen gaat verpesten.

Fabel!

Draven is een natuurlijke gang voor de meeste paarden en is goed voor hun rug, balans en spierontwikkeling. Veelzijdige gangenpaarden zijn goed in hun gangen. Als ze in de wei ook draf en galop laten zien. Kunnen ze het ook onder zadel.
Er is geen reden waarom het niet zou kunnen. 

Dus je kunt gewoon draven met je paard. Laat hem lekker strekken, liften en/of sterker worden. Dit zijn namelijk ook andere spieren die ze gebruiken dan wanneer ze in gang lopen. Het is daarom juist heel fijn om 4 (of 5) goed gescheiden gangen te rijden. Het is daarom eigenlijk juist heel goed om de gangen af te wisselen in je training. 

Je paard raakt niet zo maar zijn gang 'kwijt'. Het kan in het begin even verwarring geven. Probeer wel alle gangen een eigen cue te geven. Daarmee kan je al een heleboel verwarring tegen gaan. Zodat er geen Gangsalade ontstaat.

Vertrouw op je paard en op zijn veelzijdigheid. 

Ben je klaar met het zelf proberen en het lukt je maar niet goed? Dan ben je meer dan welkom om mij een bericht te sturen. Alleen kom je ergens, Samen kom je verder.