Adventskalender 27 december

TURKSE RAHVAN

Ik werd getipt op dit Turkse paardenras. Er is weinig geschreven informatie vinden. Wel is er genoeg beeldmateriaal te vinden. Video's bespaar ik je echter. Lees onderaan waarom.

Ras:  The West Black Sea Rahvan Horse
Oorsprong: Turkije
Ontstaan Anadolu and Canik paarden
Stokmaat: 1.10-1.50m
Kleuren: alle basiskleuren
Gebruik: ze werden en worden vooral voor lange afstandsritten gebruikt. Ook staan ze zeer bekend als racepaarden

Gangen: Rahvan 

  • Rahvan - Rentelgang. De snelheid van de Rahvan van de meeste paarden is ongeveer 33tm 36 km/u, maar de hoogst gemeten snelheid voor dit ras is 43.1 km/u.

Helaas heb ik geen goed videomateriaal kunnen vinden voor je. Je kunt ze wel opzoeken Rahvan Horse of Rahvan Horse race.
De video's die ik zag zijn een heleboel video's waar ik niet goed naar kon kijken. De rijstijl en manier van bit gebruik kreeg ik buikpijn van. Grote mannen in een stoelzit en het opjutten en veel pijnsignalen van de paarden daar gelaten. 

Totaal andere omgang met paarden (en het voelt meer als een gebruiksdoel) dan hoe wij hier in het Westen met paarden omgaan. 

Het zijn mooie paarden. Veel gang. Ze gaan bijna allemaal vanuit een stap naar een zuivere viertakt tot ze in een Rentelgang gelegd worden. Het 'leggen' gebeurd niet echt als zodanig overigens. Ik zie ze voornamelijk steeds meer snelheid maken en de paarden opjutten om steeds sneller te gaan. Ze vliegen over asfalt of onverharde paden. 
Hiermee heb ik je het meest vriendelijke beeld kunnen schetsen die op waarheid is gebaseerd. Mocht je het interessant vinden. Zoek ze even op YouTube op.