Adventskalender 22 december

Spotlight:
American Saddle Breds

Ras: American Sadlebred; AS
Oorsprong:
VS
Ontstaan:
Narragansett pacer, Morgan, Thoroughbred , Canadian Pacer en Engelse Volbloed
Stokmaat:
1.52 - 1.63m
Kleuren:
Alle, voornamelijk ‘basis’ kleuren
Raseigenschap:
Veel temperament. Hoge knieactie. Echte show-paarden
Ze worden ook wel de pauwen van de paardenwereld genoemd. Ondanks dat, zijn ze veelzijdig en staan ook de lange afstanden & heerlijke bosritten op hun favorieten lijstje.
Gangen:
Three Gaiters beheersen de drie gebruikelijke gangen stap, draf, galop
Five Gaiters beheersen daarnaast ook de volgende gangen;

  • Slow Gait - dit vergelijkbaar met een langzaam tempo tölt. Dit is een zuivere viertakt.
  • Rack -  een snel tempo tölt. Ook dit is een zuivere viertakt

Hieronder zijn American Saddlebreds te zien tijdens de IDMG van 2012 in Kreiswald, Duitsland

In Nederland zien we ze niet veel. In Duitsland zijn ze wel bekender.

Zelf heb ik ook Saddlers gereden tijdens mijn trainersopleiding in Duitsland. Dit vond ik wel een bijzondere ervaring merkte ik. 
De bewegingen van een groot paard zoals een Saddler zijn ook gewoon een heel stuk ruimer, sneller en voelt veel grootser aan.
Hierdoor heb ik wel echt moeten wennen aan het paard. 


Er was ook nog een prachtige kruising mee tijdens de opleiding die ik deed.
Een merrie en ruiter met wat vertrouwens issue's en grote vraagtekens tijdens die opleiding. 
Heel interessant wat er bij deze combinatie gebeurde.

Dit verhaal heb ik al wel vaker gedeeld. Als je me langer volgt dan ken je deze waarschijnlijk al wel.

Een kruising American Saddle bred x Paso Peruano was mee om de trainersopleiding te kunnen volgen, van een collega van mij.

Deze jonge merrie stond zo ontzettend hoog in energie dat ze om het minste geringste ging steigeren.
De ruiter begreep niet goed hoe dit kwam.
Er werd door de hoofd trainers geadviseerd om haar gewoon lekker veel kilometers te maken zodat ze meer voorwaarts ging denken dan omhoog.
Ook werd ze op de speciale loopband gezet (uiteraard zonder ruiter) waarbij ze niet omhoog kan komen, maar vooruit moet blijven stappen. Dit hielp iets maar niet genoeg om er echt mee door te kunnen.
Ook werd er geprobeerd via belonen met voer, de merrie zekerder en met meer zelfvertrouwen de bak rond te stappen.

Tijdens de opleiding leer je elkaar kennen maar ga je ook heel bewust kijken naar de combinaties met het commentaar van de instructeurs. Ik zag al snel dat deze jonge merrie meer nodig had en dat beide partijen meer aan konden.

Nou ga ik niet de training van andere instructeurs aanvullen. Alleen wanneer ik de gelegenheid krijg om elkaar les te geven. Voorzichtig vroeg ik tijdens haar eigen les aan een van de instructeurs of ik misschien nog even mocht proberen te helpen. Uiteraard ook overlegd met de ruiter (baas). Dit werd sceptisch ontvangen maar wel gewaardeerd. Hoe meer les we elkaar gaven, hoe beter.

Uit respect voor onze instructeurs/hoofdtrainers wilde ik eigenlijk in eerste instantie deze combinatie niet zomaar helpen.

Ik wilde gewoon de energie van het paard voelen en wilde gewoon haar zekerheid geven door puur alleen maar als persoon in de rijbak te staan. Wel  maakte ik energetisch contact en kon hier veel in betekenen voor het paard.

Al gauw merkte ik dat de ruiter niet voelde wanneer dat haar merrie ging steigeren.
Ik zag dat de ruiter zich begon te frustreren en wist dat dan het einde in zicht was en er niet positief kon worden afgesloten.
Met instemming van de ruiter begon ik tegen haar paard te praten.
Al gauw was ik aan actie aan het begeleiden en daarmee aan het lesgeven (als instructeur is het heel moeilijk je in te houden, zeker als je er van overtuigd ben dat je de combinatie kan helpen ;-)).

Wat zag ik:

  • De merrie vond het rijden te saai en te voorspelbaar.                                                                                                               Veel dezelfde figuren, veel op dezelfde punten overgangen maken ect.
  • De merrie vond het te moeilijk. Ze kon de ruiter niet goed volgen en werd extreem onzeker.

Bij beide situaties begon ze te steigeren.
Als ze extreem onzeker werd kon ze in haar gemoedstoestand langer blijven hangen en steigerde ze vaker achter elkaar.
Dit deed ze dan ook heel 'bewust' en secuur.

Er moest meer afwisseling komen maar niet te moeilijke opdrachten. Als de ruiter een moeilijke opdracht wilde doen, dan in kleine stapjes en moest ze veel belonen met haar stem.
Het werkte direct. Ze heeft tijdens 'mijn les' niet één keer gesteigerd.

Beide hoofd trainers kwamen op het laatst terug om te kijken hoe het ging. Ze zagen dat het paard veel meeer rust uitstraalde en heel zelfverzekerd de bak door liep. Ze vonden het erg mooi om te zien en blij verrast dat het zo goed werkte.

Maar wat nog veel belangrijker is: De eigenaresse begrijpt haar paard! Ik kreeg achteraf te horen dat het veel beter gaat.

Ik heb tijdens de opleiding nooit iets verteld over het 'energetische contact' maken met paarden. Ik deel het met je omdat ik het wel leuk vind om te vertellen wat ik nou eigenlijk deed.