Adventskalender 19 december

Lichtrijden in Schweinepass????

Stop hier direct mee als je dit herkent//

Heb je een lateraal paard die je wil laten draven onder het zadel? Of een paard die alleen een prachtige viertakt laat zien en dat je graag eens wil draven?

Ga dan vooral NIET LICHTRIJDEN vóór het paard zelf draaft.....

Een lieve klant liet me een video zien waarop ze dit deed.. Dit bleek van een instructeur te moeten. Daar schrok ik van en tegelijkertijd... bracht het me iets.. Namelijk... INZICHTEN; wat dan WEL.

Ik heb kinderen zien leren lichtrijden op die-hard pacers (Schwienepass, telgang ect.). Die instructeur legde mij uit dat het schoolpaarden zijn waar ik naar keek en de ruiters heel licht en jong waren. Daar kon zij niet van verwachten dat het anders zou gaan.

Ze leerde op het 'goede been' licht te rijden. Vanuit die kijk kan ik me er wel wat bij voorstellen. Echter was dat naar mijn inzicht ook ongeveer alles.

Want; leer je niet licht te rijden op een dravend paard om ook het juiste gevoel te krijgen? Het juiste achterbeen komt onder het paard en dan kan je op het 'goede been' lichtrijden? Dat leek me juist zo waardevol. Dat kan natuurlijk ook later in de opleiding, om een goede ruiter te worden dus ja "I Get it".

Maar even terug op een lateraal paard zitten en dan licht rijden in de hoop dat je paard daardoor/daarmee gaat draven.

Die tijd zijn we toch al jaren voorbij? Weten we met z'n alle niet al beter? Zodat we deze oude oefening onder de grond kunnen leggen.
Mijn klant kan hier helemaal niks aan doen. Leren en als een spons informatie opnemen maakt het ook dat je dus deze dingen probeert. In mijn ogen volkomen logisch!

Tijdens onze sessies uit de Mastering Gaits begon haar paard vanuit HAAR ACHTERHAND AAN TE DRAVEN nadat ze een aantal keer zuivere viertakt had gereden. Ze was compleet verbaasd. (wat ik na het zien van die video's uiteraard begreep). Het was echt heel tof om deze transformatie te zien.

Voor mij is zoiets bijna normaal. We zijn het paard sterker aan het maken en de achterhand erbij aan het vragen. Het paard reageert met een ontspannen houding in viertakt en uiteindelijk om per geluk in draf te gaan.

Voordat ze bij mij kwam voor een Mastering Gaits liep haar IJslander alleen maar in een Schweinepass en een hakkelige Tribolieren in de voorhand, gespannen loopje in STAP.

Die onbalans IN STAP was voor mij compleet nieuw. (Het loopje zie ik normaal in de achterhand én in snellere gangen  )

Inmiddels zijn we ongeveer 6 weken verder en we zijn van loslaten, begrenzen naar ontspanning en rust gegaan. 

De jaren ervoor heeft ze van alles geprobeerd. Credits hiervoor hoor. Niet opgeven maar op zoek gaan naar wat wél.

Zo is ze ook bij het lichtrijden in Schweinepass uit gekomen, (het idee van een instructeur).

A. Het is niet goed voor de rug van paard én ruiter

B. Je kunt niet verwachten van je paard om in een andere gang te komen. Schweinepass is meestal met de nodige spanning en draf vaak redelijk vanuit ontspanning. Die shift is lastig als je spanning toevoegt.

C. Ze kunnen niet ontspannen. Dus correct je paard rijden is niet helemaal aan de orde op deze manier.

Er zijn nog veel meer redenen te bedenken maar dit zijn wel belangrijke.

Wat wel?

een ONTLASTENDE zithouding aannemen! Ofwel een Remonte zit/verlichte zit aannemen.

Voor de ruiter zwaar, voor het paard ontlastend.

Mits dit correct wordt uitgevoerd.

Daarbij is de juiste begeleiding heel belangrijk. Vooral als je nog nooit eerder een paard 'ingedraafd' hebt. Vraag mij of een andere instructeur om je hierbij te begeleiden of geef dit uit handen aan mij of een andere trainer.

Ps. Ik noem geen namen, wil ik ook niet weten. Het gaat me puur om de oefening. Ik wil iedereen verder in haar waarde laten. Extra waarde voor mensen die niet beter weten. Ik oordeel niet op een persoon, wel op de oefening. Ook wil ik kennis geven dat dit gebeurd en vooral van belang; dat dit niet de manier is om je paard goed te laten (in)draven. Ook al zijn er 100 manieren en oefeningen naar 'Rome' 

Heb je een lateraal paard maar wil je heeel graag meer naar 4-takt getraind? Dan heb ik iets tofs voor je!

Het (online) programma 'van schwein naar viertakt' heet nu:
50 Shades of Pace
Voor wie?
(Hele) laterale paarden
Voor Telgangers, Schweinepassers/ Stepping Pacers
Voor stijve gangenpaarden
Voor gangenpaarden met veel onbalans en daarmee vooral naar Telgang/Schweinepass gaan.
Voor paarden die heel snel schakelen tussen Viertakt en Telgang

Start in het voorjaar. Datum heb ik nog niet vast gelegd.

 

Vind je het leuk om ervaring te horen van anderen? Of meer luisteren over Laterale paarden
Luister gauw deze podcastafleveringen hieronder.

Lees je liever meer informatie over het programma 50 Shades of Pace? Dat kan hier

Wil je graag een gratis inspiratiegesprek?

Mocht je vragen hebben, even contact willen voor je een beslissing maakt of voor iets anders.. Vraag het gesprek gerust aan.

Naam
Email
Bericht
0 of 350