Adventskalender 10 december

FABELTJESKRANT  "DRESSUUR IS NIET VOOR IJSLANDERS"

Iets wat ik nog regelmatig heb gehoord is dat IJslanders niet zijn 'gemaakt' voor dressuur. Ze horen in de bossen, vlaktes of ovaalbaan.
Dat kunnen ze ook ja. Dressuurmatig rijden met IJslanders (of andere gangenpaarden) zorgt juist ook voor soepelere paarden. Ze zijn weldegelijk goed dressuurmatig te rijden. Altijd alleen maar recht toe recht aan is niet altijd zo bevorderlijk voor je paard.

Mijn IJslander ruin Segull was er in het begin helemaal niet goed in. Die vond alles moeilijk, was stijf en kon er echt niks mee. Uiteindelijk zijn we veel naar Duitsland geweest waar dressuurmatig veel meer gereden wordt met gangenpaarden. Er ging een wereld voor mij en voor Segull open. 
Zijn Nee werd een Ja en we gingen dapper mee doen aan dressuurproeven op de gangenpaardenwedstrijden daar. Bij het omroepen van de eerste dressuurproef die we mee deden dacht ik dat ze ons vergeten waren om te roepen. Tot ik op plek 3 bleek te staan! Verbaasd vroeg ik collega's of het klopte. Hard lachend en feliciterend werd ik onthaald. Ik begreep er niks van. Waarom?
Hoe hard ik ook met Segull had gewerkt... zou ik nooit zo maar de Duitse standaard kunnen halen in een toch vrij vlotte tijd. 
Alle ruiters die aan die proef mee deden hebben toch echt wel veel meer jaren dressuurmatig gereden. Kom ik aan met een pard wat een half jaar eerder overal nog NEE op zei. Die duidelijk plezier had gekregen (wat voor mij het allerbelangrijkste was maar daar mee ga je een wedstrijd niet perse 'winnen'). Toch werd ik overtuigd dat er veel mogelijk is en mijn proef was heel netjes. Segull was ook voorbereidt op wat komen ging, waardoor we ook echt een samenwerking hadden. 

Ik pas bij alles en iedereen elementen toe van dressuur(onderdelen) om gangenpaarden soepeler en sterker te krijgen. Voor laterale paarden is het zelfs een must in mijn ogen.
 
Geen enkel paard heeft meer of minder aanleg om dressuurmatig gereden te kunnen worden. Iedereen zou het kunnen leren.
De weg er naar toe kan langer of korter zijn. Dat is natuurlijk bij alles.

Luister naar mijn podcastaflevering

Onze wedstijd in Birrekoven, DE

Voor je beeld vorming bij onze wedstrijd

Segull zette zijn beste beentje voort

Dressuurproef

Dit was in 2013

4 gang proef in Birrekoven

De ballenboots had als enige reden om zijn draf wat makkelijker te maken voor hem. Geen verzwaring maar maakte hem wel bewust van zijn voorhand. Dit hielp hem.